Thursday, January 30, 2014

PROGRAM MAJU DIRI TINGKATAN 2, 3 DAN 5 SMK KIJAL 2014


Program Maju Diri adalah satu aktiviti perkhidmatan bimbingan dan kaunseling. Program ini bertujuan untuk memberi pengetahuan tentang pengurusan masa yang betul sebagai seorang pelajar di sekolah menengah.

Aktiviti lain ialah memberi tumpuan terhadap kemahiran belajar iaitu kemahiran membaca dan kemahiran mencatat nota. Ramai pelajar tidak tahu cara membaca yang betul dan juga bagaimana mengetahui isi penting untuk mencatat nota.

Program ini dapat memberi pendedahan tentang kemahiran belajar terutamanya yang akan diadakan dari semasa ke semasa seperti kemahiran mendengar, kemahiran bertanya, kemahiran menghadapi peperiksaan dan lain-lain lagi.

Program Maju Diri Tingkatan 3 telah berlangsung pada 13 Januari dan Tingkatan 2 pula telah diadakan pada  21 Januari. Pada 27 Februari pula, Program Maju Diri Tingkatan 5 telah dijalankan di Surau Asrama SMK Kijal di mana En. Mohd. Hafizan b. Hussain (Pembantu Promosi TesDEC) dari kolej TesDEC telah dijemput untuk memberi ceramah serta tips kerjaya kepada semua pelajar Tingkatan 5.

Semasa program berlangsung, ramai pelajar SMK Kijal tampil ke hadapan untuk bercakap melontarkan idea dan berkongsi pengalaman. SYABAS! Nampaknya semakin ramai pelajar sudah mempunyai keyakinan diri, keberanian dan kemahiran pengucapan umum, hasil aktiviti program ini yang sememangnya memajukan diri pelajar selangkah ke hadapan.